maanantai 23. heinäkuuta 2012

Avain onneen

Avain. Mitä kaikkea sana tuokaan mieleen? Mitä kaikkea avaimella voikaan saada ja saavuttaa? Minun elämäni avaimia tai avainhenkilöitä ovat oma äitini oman armaani kanssa jaetulla ykkössijalla, ystävät ja kollegat. Toisaalta avainhenkilö voi hyvinkin määräytyä avattavan tilanteen mukaan. Avain on jotain, jota kaikki tarvitsevat elämässään, sitä ilman ei pääse lukittuun tilaan, ilman avainta ei käynnisty auto tai kuten poikani tuossa sanoi ilman avainta ei käynnisty crossi. :)

Avainhenkilöillä näin työasioissa tarkoitan ihmisiä, joita voi konsultoida haasteen edessä. Avainhenkilö opastaa ja ohjaa, antaa rakentavaa palautetta ja arvioi. Hän antaa työkaluja arkeen ja jakaa kokemuksia kanssasi. Avainhenkilö on koulutettu kasvatus-/opetusalan henkilö, joka työssään ja työn ohella on valmis kehittämään perusopetusta niin, että se palvelisi oppijoita kaikin mahdollisin tavoin oikein ja laadukkaasti. Muutokset yhteiskunnassa, inklusiivinen koulu, inklusiivinen opetus, lähikoulu, uudistunut perusopetuslaki ja opetussuunnitelma tarkoittaa myös muutosta opettajuudessa. Muutos on usein hankala asia. Se aiheuttaa pelkoa, epätietoisuutta, epävarmuutta, vastarintaa kunnes sitten omistautuneella toiminnalla, avulla, tuella ja ihmisten yhteistyöllä saavuttaa uuden kehittyneemmän tilan ja tavan toimia.

Täydennyskoulutushanke tarjoaa yhtenä koulutusmuotonaan avainhenkilökoulutusta jokaisella koulutusvyöhykkeellään (pohjoinen vyöhyke, keskivyöhyke ja eteläinen vyöhyke). Avainhenkilökoulutus kouluttaa osallistujansa ohjaavan ja konsultatiivisen työtavan taitajiksi. Se on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat valmiita kehittämään ohjauksellista osaamistaan ja ovat valmiita sen avulla jalkauttamaan kolmiportaisen tuen hyviä käytänteitä ja toimivuutta ensin omassa työyhteisössään laajentaen osaamisensa hyödyntämistä sen jälkeen koko asuinkuntansa eduksi. Avainhenkilökoulutuksen tavoitteina ovat: ammatillisen kasvun tukeminen, ohjauksellisten ja konsultatiivisten työtapojen käyttöönotto, vertaisohjauksen menetelmiin tutustuminen sekä pedagogisten valmiuksien kehittäminen. Avainhenkilökoulutus antaa valmiuksia heterogeenisen lapsi-/oppilasryhmän kohtaamiseen ja sen kanssa toimimiseen. Avainhenkilökoulutuskutsuun (koulutuskokonaisuuksien tarkempaan sisältöön) voi tutustua sivulla www.ulapland.fi/tarmo. Avainhenkilökoulutukseen voi ilmoittautua elokuun puoleen väliin asti  nettisivulta löytyvällä ilmoittautumislomakkeella. Monissa kunnissa koulutettavat henkilöt on yhdessä tuumin mietitty kunnan sivistys-/koulutoimen ja rehtorien kanssa yhteistyössä, joten voit asiaa miettiessäsi kääntyä heidän puoleensa ja tiedustella asiaa miettiessäsi ilmoittautumistasi. Mielelläni myös minä vastaan kysymyksiin tai osallistun yhteiseen pohdintaa näin tahtoessanne ja lisätietoja tarvitessanne.

Avainta tarvitaan myös onneen vanhan sanonnan mukaan... Avain ei tee autuaaksi, mutta helpottaa varmasti paljon, siksipä tarjoan avainta (pedagogiseen) onneen seuraavien biisien siivittämänä ja toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi avainhenkilökoulutukseen!


 http://www.youtube.com/watch?v=anMcqPAFzkc ....yhteistyön, ohjauksen ja konsultaation avulla"...aukee lukko aivain jokainen."

ja hiukan rokahtavammin....
http://www.youtube.com/watch?v=GvOiM9Ab1gQ "...oli vaikea polkusi taivaltaa, kun ei ollut saattajaa..."Avainopettajat auttavat ja etsivät kanssasi yhdessä onnen avaimet kasvattamiseen, opettamiseen, oppimiseen. Tarkoituksena on olla poluilla mukana saattajana ja lukkojen aukaisijana, jotta jokainen opettaja ja lapsi/oppilas löytäisi omalle opinpolulleen/koulupolulleen sopivat keinot = onnen avaimet! :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti