torstai 16. elokuuta 2012

Kysyttävää

Pikainen blogipäivitys innokkaan, ihanan ja aktiivisen kollegani (rakkaan ystäväni) ihmetyksen aikaansaamana. Tai pikemminkin kysymyksen: "Oletko päivittänyt blogia?"

Kohta olen, mutta vuorostani minä kysyn ja kysyn yleisesti kaikilta.
Miten muuttuvaa koulukulttuuria ja -pedagogiikkaa voidaan parhaiten tukea ja viedä eteenpäin? Miten saadaan ne mahdolliset esteet kehittämistyön ja ammatillisen kehittymisen mahdollistamisen tieltä raivattua pois? Mitä ne esteet ovat? Tiedän muutaman ja palaan aiheeseen, kunhan pohdintani ja aikani sen sallivat.

Miksi pitäisi kehittyä ja kehittää? Sitä en edes kysy. Sehän on itsestään selvää. Voisin väittää, että melkein mikä tahansa asia maailmassa joskus elinkaarensa aikana tarvitsee kehittymistä. Luonnossa luonnonlaeissa se mahdollisuus vaan löydetään ja käytetään, vaikka kovastikin taistellen. Kyllä ihmistenkin keskuudessa taistellaan paljon, mutta taistellaanko aina oikeista asioista, sitä voidaan miettiä. Energian hukkaan heittämistä on taistella merkityksettömistä asioista, kun taas kaikkien hyödyksi koituvan eteen voisin (ja voisi varmasti moni muukin) taistella väsymättä ja viimeiseen asti.

Intohimo, asialleen omistautuminen, periksiantamattomuus sopivassa suhteessa kiitollisuuden ja nöyryyden kanssa lienee hyväksi avuksi tavoiteltaessa muutosta ja kehittymistä. Vastarintaa tulee aina kun puhutaan muutoksista. Melko usein vastarinta on ensireaktio ja puolustautuminen "eihän vaan tapojani ja rutiinejani tarvitse muuttaa, se on työlästä!" ajatuksen takana. Usein myös ajatus "sehän maksaa" on muutosten esteinä. Silti oikeiden asioiden eteen taistellaan ja ollaan ylpeitä sitten, kun näemme kovan työmme tuloksia ja muutosta.

Tulipa mieleeni niin hyvä motivointibiisi, että linkitän:

http://www.youtube.com/watch?v=rwer1CiteBg&feature=related

Summa summarum: alkuajatukseni oli herätellä miettimään miten reagoimme ja vastaamme muutoksiin (mm.laki, ops, opettajuus) ja niiden asettamiin velvoitteisiin, mitä meidän on huomiotava ja miten pääsemme muutoksessa jälleen sille meille niin turvalliselle mukavuusalueellemme.

Se, miten kaikki liittyy projektipäällikön matkantekoon, tulee jatkumaan seuraavassa päivityksessä.

Nautitaan näistä upeista säistä (Rovaniemellä +25 astetta). Kerätään auringosta energiaa pimeän syksyn varalle! Niin ja kehitetään ja kehitytään niin ammatillisesti kuin yksityiselämässäkin. En voi olla hehkuttamatta, että puntti kulkee ja kisa-ajatus senkun nostaa viehätystään. ;) Tulee tuota motivointibiisiä kuunneltua salillakin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti